Dopravníkový LEGO pás

Vývoj elektrozariadení
Publikované

14.9.2020 vznikol nápad vytvoriť dopravník, ktorý uľahčí fotografovanie drobných elektronických súčiastok, ktorých fotografie budú použité na eshop, aby sa predali veľké skladové zásoby. V tomto období sme boli tak trošku izolovaní od sveta a času na pekné aktivity bolo konečne pomerne dostatok. Prišla zároveň výzva sa zučastniť jednej možnosti – vytvoriť niečo z populárnej stavebnice LEGO a tak to začalo.

Dopravníkový pás s použítím LEGO častí. Samotný PVC materiál pri skladaní nie je úplne vyhovujúci z pevnostného hľadiska, preto boli zakomponované rôzne materiály, plastový nosník v ktorom sa pohybuje gumený pás, ten držia dve platformy z kovu + dreva pre jednoduhšie opracovávanie a celý výrobok stojí na dvoch skladacích drevených A-čkových nohách. Riadiaca logika pozostáva s početných obvodov, ktoré tvoria samostatné bloky pre ovládanie DC Lego motorčeka, sledovanie predmetov, spúštanie fotografovania a v neposlednom rade napájania s ochranou preti preťaženiu, prípadnému prepätiu, či skratom. LEGO bolo použité najmá v motorickej časti, prevodovka a radenie rýchlostí,  hnacia časť a hnaná – napínacia.

Detekciu predmetov vykonávame laserom na báze metódy difúzneho odrazu, každý predmet má svoj povrch, ktorý ma schopnosť menej či viac reflektovať dopadajúce svetlo. Do detailov jednotlivých riešení blokov v tejto oblasti nie je cieľom tohto článku. V prípade záujmu veľmi radi odprezentujeme  a vysvetlíme celú komplexnú štúdiu problematiky automatizovaného systému pre dopravnikový pás. Máme dokonca rozpracovanú verziu 2, ktorá má menšie rozmery, silnejšiu mechanickú časť, nakoľko je vynachané LEGO, pretože tu ide už o profesionálny výrobok. Na našej prvej verzii sme nadobudli veľa užitočných skúseností.

Pozrite si video dopravníkového LEGO pásu s automatickým fotením.